Te Kampe / Smedes ogenschijnlijk onstuitbaar in weg naar 205cup hattrick

Tweevoudig 205cup kampioenen Martijn te Kampe en Simone Smedes lijken dit jaar ongrijpbaar voor de concurrenten in de Colway 205cup 2005. Na de onlangs verreden 4e ronde, de BHV Expo Groep Rally te Roosendaal, voeren zij met ruime voorsprong zowel het scratchklassement (snelste KP-tijden) als het algemeen klassement aan. Was in de eerste ronde, de LG Almere Rallysprint, de eerste plek nog onbereikbaar door “te watterig te hebben gereden in de regen”, aldus rijder Martijn te Kampe, werd dit krachtig hersteld in de Informatique Rallysprint, waar zij na het finishpodium en nakeuring de prijs voor de snelste cupdeelnemer in ontvangst mochten nemen.

Een van te voren ontspannend geacht rallyweekend in Duitsland met gelegenheidsnavigatrice en 205cup-'conculega' Lisette Bakker liep uit op een kleine ramp, toen na 7 proeven van de Rallye Sulingerland een dragende motorsteun afbrak en vervolgens het hele motorblok in zijn ondergang meenam. Met 3 weken voor de volgende cupwedstrijd brak een stressvolle periode aan. Door ADK Rally Rent werd in Waardenburg een volledig nieuw motorblok opgebouwd, welke daags voor de Reconsales Rallysprint gereed was. Amper ingereden bewees de motor al een winnaar te zijn, want met gemiddeld 11 seconden verschil per proef waren Martijn te Kampe en navigatrice Simone Smedes voor de 2e maal dit jaar te sterk voor de concurrentie.

Het eerste tweedaagse evenement op het programma was de BHV Expo Groep Rally. Ging de equipe in de voorgaande sprints meteen vol van start, in Roosendaal kozen ze voor een duidelijk andere strategie. De eerste boucle werd voorzichtig gestart, wat zorgde voor tijdsverlies op de eerste 2 proeven. Vanwege een lekke band van concurrenten Bob en Lieke Dautzenberg op KP3 stonden ze tot hun eigen verrassing alsnog bovenaan de lijst. Rustig werd de snelheid opgebouwd, en met name toen de schemer begon te vallen werd de aanval ingezet. Tot die tijd was het een nek-aan-nek race geweest waarbij met Dautzenberg om en om snelste tijden werden gereden. De laatste proeven van etappe 1, 'De Hel' en 'Ostayen', werden tijdens de beruchte 'Nacht van Achtmaal' ondanks aanhoudende remproblemen nauwelijks langzamer gereden dan in het daglicht. Dit in tegenstelling tot vele andere deelnemers, waardoor ook aan het einde van de eerste dag de namen Te Kampe/Smedes de ranglijst aanvoerden.

De tweede etappe gold voor de resterende equipes in de 205cup als bijltjesdag. Achter zich zagen Martijn te Kampe en Simone Smedes alle overige deelnemers, inclusief grootste concurrent Dautzenberg uitvallen. Voornamelijk met versnellingsbakproblemen, iets wat voor een concurrent in de strijd om de titel waarschijnlijk de doorslag gaf om zijn wantrouwen tegen de snelheid van de uiteindelijk winnaars (en derde in de Formule2-klasse!) in een officieel protest te uiten. De witte Peugeot zou voorzien zijn van een sperdifferentieel, terwijl dit volgens de 205cup reglementen verboden is. Donderdag 21 juli j.l. werd derhalve door de Technische Commissie van de 205cup de voorafgaand aan het seizoen geplaatste zegels aan de versnellingsbak verbroken, om voor eens en altijd duidelijkheid te scheppen over het differentieel in de auto. Er werd officieel bevestigd dat er geen onreglementaire zaken aangetroffen zijn in de versnellingsbak of het differentieel van de 205.

“Ik hoop dat hiermee de zaak ook af is, en dat het voor iedereen duidelijk is dat onze auto volledig volgens het 205cup reglement is opgebouwd.”, aldus een lichtelijk geïrriteerde Martijn te Kampe. “Dit is nu de 3e maal dit jaar dat mijn versnellingsbak gekeurd is. Wij rijden niet illegaal, wij hebben onze zaken gewoon goed voor elkaar. Dankzij de ondersteuning van Adriaan de Kock zijn wij in staat geweest een auto neer te zetten die technisch maximaal is.”

Met nog twee wedstrijden te gaan en 28 punten voorsprong op de concurrentie lijkt de 205cup hattrick erg dichtbij. “Zeker na het gezeur rond het vermeend illegaal rijden zullen we in Hellendoorn vol van start gaan!” aldus een strijdlustige Martijn te Kampe. “De Golden Tulip is naast de mooiste wedstrijd van het jaar ook mijn thuisrally, dus we gaan voor de volle 100% om hier ons derde kampioenschap binnen te halen.”

De Golden Tulip Hellendoorn Rally wordt 16 en 17 september verreden met als rallycentrum de Hofmansweide in Hellendoorn.

Deze deelname werd mede mogelijk gemaakt door:

ADK Rally Rent Waardenburg, Landolt en Wieten Bestratingen Twello/Raalte, De Vries Banden Zutphen, en Rouwmaat Groep / Klumpert-Zutphen. Tevens een speciale dank voor servicemonteurs Wilco & Gerald voor het verzorgen van de service tijdens deze rally!

22-07-2005 www.tekampe.nl

205cup opnieuw voor Te Kampe / Smedes!

Voor het tweede achtereenvolgende jaar is de 205cup in handen gekomen van Martijn te Kampe en navigator Simone Smedes. In een zinderende finale in het Overijsselse Hengelo, waar 3 equipes nog kans maakten op de titel trokken zij aan het langste eind.

Titelkandidaten Cruts/Stokman schakelden zichzelf al vrij snel in de wedstrijd uit door (vermoedelijke vanwege een defect in de achteras) met hun 205 in een sloot te belanden. Dit betekende een drastisch verandering van de wedstrijd voor Te Kampe/Smedes, die op dat moment op een 2e plek in de wedstrijd lagen. Moesten zij tot dat moment nog vol voor de overwinning gaan, hierna hoefden zij enkel nog 4e de worden. Vooropgestel dat de andere titelkandidaten, Ed van Hemert en Alex Hoedemakers niet op de eerste plek zouden eindigen.

Na tien mooie klassementsproeven in een strak en goed georganiseerde rally in en om Hengelo waren het uiteindelijk Adriaan de Kock en navigator Hugo Later die in deze laatste cupwedstrijd in 2004 met de champagne mochten spuiten. Van Hemert/Hoedemakers werden uiteindelijk op ruime afstand nog 2e, en kwamen hiermee op een totaal van 103 punten. Evenveel als equipe Te Kampe/Smedes, die echter op 'doelsaldo' (meer overwinningen) zich wederom 205cup kampioen mochten noemen.

Deze deelname werd mede mogelijk gemaakt door:

Newport Blue Arnhem/Apeldoorn, Adriaan de Kock Auto’s Waardenburg, Landolt en Wieten Bestratingen Twello/Raalte, De Vries Banden Zutphen, en Klumpert Containers Zutphen. Tevens een speciale dank voor servicemonteur Wilco voor het verzorgen van de service tijdens deze rally

10-11-2004 www.tekampe.nl

Kans op titelprolongatie blijft in leven na Barneveld

Een ruime overwinning tijdens de 5e ronde van de 205cup 2004 heeft de kansen op titelprolongatie voor Martijn te Kampe en navigatrice Simone Smedes nieuw leven in geblazen. 12 proeven, waarvan 8 in het duister, stonden op het programma op zaterdag 16 oktober. Deze Vierhouten Pallets Nederland Rally is een rally naar de hand van Martijn en Simone, die zich goed thuis voelen op de snelle, technische proeven. Vorig jaar bleek dit al uit het feit dat de rally met ruime voorsprong op de overige deelnemers gewonnen werd. Dit jaar ligt het niveau van de 205cup echter een stuk hoger, dus er werd met iedereen rekening gehouden.

Helaas voor de 205cup kwamen er echter maar 4 equipes aan de start in Barneveld. 3 equipes mochten niet starten, volgens de organisatie omdat zij niet op tijd betaald zouden hebben, en dus te laat waren. Een dubieus criterium zo bleek het, maar feit bleef dat er slechts 4 205's mochten starten. Voor één van de equipes betekende deze beslissing van de organisatie zelfs het einde van hun titelkansen dit jaar. Zij toonden zich echter zeer sportief door hun auto uit te lenen aan Ed van Hemert/Alex Hoedemakers, die hiermee direct de grootste concurrent waren om de eindoverwinning. Zij reden echter op KP1 direct een ronde te veel op de rondkoers, waardoor ze tegen een ruime 2 minuten achterstand aankeken na de eerste boucle.

Martijn en Simone pakten vanaf KP1 direct de leiding in het klassement en eindigden de eerste boucle met maar liefst 34 seconden voorsprong op de nummer 2, Cruts/Stokman. Aangezien er gewonnen moest worden om de titelkansen dit jaar te behouden, werd in het donker direct een stapje terug gedaan, zonder dat dit al te veel tijdsverlies betekende. Een slecht functionerende dynamo zorgde nog voor benauwde momenten, aangezien de verlichting soms zo zwak werd dat bochten moeilijk te zien waren. Gelukkig bleef alles wel functioneren, zodat na 12 proeven er met een voorsprong van ruim anderhalve minuut gefinished kon worden. Equipe Cruts/Stokman werd 2e, en Van Hemert/Hoedemakers werden uiteindelijk nog 3e, waardoor tijdens de laatste wedstrijd de strijd om de 205cup 2004 vol zal losbarsten. Degene die daar wint is zeker van de beker, dus spanning gegarandeerd! Deze laatste wedstrijd, de Conrad Euregio Rally, zal gehouden worden in en om Hengelo (OV), op 7 november.

Deze deelname werd mede mogelijk gemaakt door:

Newport Blue Arnhem/Apeldoorn, Adriaan de Kock Auto’s Waardenburg, Landolt en Wieten Bestratingen Twello/Raalte, De Vries Banden Zutphen, en Klumpert Containers Zutphen. Tevens een speciale dank voor servicemonteurs Wilco, Gerald en Adriaan voor het verzorgen van de service tijdens deze rally

20-10-2004 www.tekampe.nl

Gemengde gevoelens na enerverende Roosendaal Rallysprint

Op 18 juli j.l. stond de 3e wedstrijd om de 205cup 2004 op het programma van equipe Martijn te Kampe en Simone Smedes. Rond rallycentrum Roosendaal werd op 3 verschillende proeven de PLUS Roosendaal Rallysprint verreden. Na een zeer teleurstellend verlopen rally in Duitsland (Rallye Sulingerland), waar de versnellingsbak vanaf proef 1 problemen gaf en helemaal de geest gaf op proef 4, was de equipe uit op een herhaling van de goede klassering van vorig jaar in Roosendaal (de overwinning in de 205cup).

Op proef 1, het industrieterrein Borchwerf, was de equipe exact even snel als Adriaan de Kock met navigator Hugo Later. Het bleek direct dat zij de grootste concurrent zouden worden tijdens deze sprint. Dit werd nogmaals onderstreept op proef 2, nabij Steenbergen, waar zij maar liefst 11 seconden voorsprong pakten op Te Kampe / Smedes. Het leek een mooie strijd te gaan worden, totdat de witte Peugeot op KP3 bij een overgang van onverhard naar asfalt opeens gevaarlijk uitbrak. Een aantal maal probeerde de bestuurder de auto te corrigeren, echter dit bleek onbegonnen werk en bij een snelheid van boven de 100km/h raakte de auto in een slip. Met veel moeite werd de auto uit de kort op het parcours staande bomen gehouden en kwamen ze achterstevoren op het wegdek te staan. Na verder tijdsverlies door een niet direct herstartende auto, en het keren op het smalle asfalt werd de proef behouden uitgereden. Bij de stopfinish bleek dat er ruim 40 seconden verloren waren gegaan, en dit betekende direct het einde van de strijd om de eerste plaats in de 205cup.

De equipe was vervolgens nog wel kort in strijd met equipe Van Hemert/Hoedemakers, die met een voorsprong van 16 seconden naar de 2e stek waren geklommen. Tijdens de 2e run op Borchwerf werden daar 9 seconden van afgereden, maar Ed van Hemert pareerde deze aanval op proef 5 door weer 1 seconde uit te lopen. Dit betekende tevens het einde van de strijd om plek 2, aangezien proef 6 geneutraliseerd werd verreden. Martijn en Simone bleven zo op 8 seconden van de 2e plek staan, maar pakten wel waardevolle punten voor de 205cup, waar tevens verder in werd gelopen op de klassementsleiders.

De volgende wedstrijd op de kalender zal de LG Amsterdam Rallysprint zijn. Een evenement buiten de 205cup kalender, aangezien de equipe tijdens de 4e ronde van de 205cup in Hellendoorn niet aan de start zal kunnen verschijnen.

Deze deelname werd mede mogelijk gemaakt door:

Landolt en Wieten Bestratingen, De Vries Banden, Adriaan de Kock Auto’s, en Klumpert Containers Zutphen. Tevens een dank voor servicemonteur Wilco voor het verzorgen van de auto!

20-07-2004 www.tekampe.nl

Stormachtige seizoensopener voor equipe Te Kampe / Smedes

De omgeving van Emmeloord was zaterdag 20 maart voor het 2e jaar op rij het decor voor de aftrap van een nieuw seizoen 205cup. Harde wind en slagregens teisterden de twee keer drie klassementsproeven die de organisatie voor de deelnemers aan de Van Staveren Zuiderzee Rallysprint had uitgezet. Over het startpodium in het centrum van Emmeloord reden bij het vallen van het duister achtereenvolgens de 205cup-equipes: Te Kampe/Smedes, Van Beek/Horstink, Broekhuizen/Lammers, Van Hemert/Dammers, Linde/Weernink en De Kock/Later.

De rallysprint startte, na een forse vertraging door een uitgelopen tijdschema in de rally, met de proef Kampereiland, een listige en door de weersomstandigheden vervaarlijk gladde proef.
Vooraan in de rallysprint betekende dit meteen een groot slagveld, maar de 205jes worstelden zich prima door de weggetjes in de polder. Equipe Martijn te Kampe en Simone Smedes waren hier direct snelste van de cup, en de tijd die gereden werd bleek ook nog eens goed voor een 8e plek algemeen.

Na de korte proef over het industrieterrein bij Urk kwam men terug op proef Kampereiland waar Adriaan de Kock en Hugo Later zeer snel bleken te zijn en met een scratch in de 205cup de jacht openden op rallyleiders Te Kampe / Smedes.

Na een korte service vertrok het veld naar de Van Staveren Super Special. Een mooie naam voor een erg mooie proef, dat zullen alle deelnemers kunnen beamen. Deze proef werd door Te Kampe / Smedes met een 6e tijd algemeen goed afgesloten, en ze bouwden zo hun voorsprong in de 205cup stukje bij beetje verder uit.

Na 6 proeven kwamen de 205cup kampioenen van 2003 dan ook als overwinnaars over het finishpodium. Niet alleen waren de gereden tijden goed voor een cupoverwinning, tevens pakt het team de 1ste prijs mixed equipe en de 6e plek algemeen, de hoogste notering ooit van het team in een eindklassering!

Deze deelname werd mede mogelijk gemaakt door: Merema b.v. Temperature Controlled Transports - Delfzijl, New Port Blue - Arnhem/Zwolle, Landolt en Wieten Bestratingen, Adriaan de Kock Auto's en Klumpert Zutphen.

Daarnaast gaat een speciale dank uit naar het serviceteam voor deze rally; de jongens van het HTS Rallyteam!

26-03-2004 www.tekampe.nl